Shawna Hammon Joins Raleigh Office as an Architectural Intern

Shawna Hammon is an award-winning architectural intern with strong professional and leadership experience. As the 2011-2012 Chapter Graduate President of the American Institute of Architecture Students (AIAS) at NC State University, she revitalized the Chapter, significantly increasing membership. Shawna co-founded and served as co-president of the U.S. Green Building Council Students organization from 2009-2010 and was involved with the Mentor Program of the Young Architect’s Forum (YAF) at NC State University from 2011-2012. Shawna has won multiple awards including the 2012 Kamphoefner Fellowship, a First Place team entry at the 2012 NC State Graduate Student Research Symposium, and a Merit Award for the 2011 Lyceum Fellowship. Shawna traveled to Shanghai, China, where her wooden skyscraper placed fourth out of more than 350 entries in the 2012 Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH) International Student Tall Building Design Competition. Shawna possesses a Master of Architecture and a Bachelor of Art – Art Applications in Visual Arts, both with distinctions, from NC State University. She studied abroad during her final Fall 2012 semester in Genova, Italy, through Clemson University.

Advertisements

PBC+L Gets The Go-Ahead To Start Critical Public Safety Center Phase One

The City of Raleigh moves ahead with major project.

Clymer Cease, AIA, principal in charge of the project.

Clymer Cease, AIA, principal in charge of the project.

 

December 10, 2012 (Raleigh, NC) — The City of Raleigh has given Pearce Brinkley Cease + Lee (PBC+L) the go-ahead to start the initial design phase for the future Critical Public Safety Facility.

In July, the City of Raleigh commissioned PBC+L, an architectural firm with office in Raleigh and Asheville, NC, and AECOM, a global provider of professional technical and management support services, for Phase One of the Critical Public Safety Facility. The facility will house the Emergency Communications Center, Emergency Operations Center, and the City’s Primary Data Center.

Phase One design services include evaluating and updating the departmental programming, evaluating the site and creating a master plan, and producing an initial conceptual design of the building. The City Council also authorized a security and threat assessment and contracted with the Burns & McDonnell team of security consultants for Phase One of that service.

Programming workshops, conducted by Pearce Brinkley Cease + Lee/AECOM and Burns & McDonnell, have already concluded that: (1) the site is appropriate and satisfactory for the critical public safety functions; (2) the site can accommodate the necessary communications tower but will require a zoning variance; (3) there is sufficient capacity on the site for some future expansion but will require structured parking; (4) The facilities can accommodate a potential joint Emergency Operations Center with Wake County; and (5) geographically and functionally, the site is not well suited to accommodate police district facilities.

Phase One of the Critical Public Safety Center facility involves approximately 95,000 square feet with a cost of approximately $69 million, which includes $15 million for technology components. Phase One also accommodates a potential partnership with Wake County for a Joint Emergency Operations Center.

“We look forward to developing the design of the Critical Public Safety Facilities project as a key element in our region’s ability to effectively respond to the range of public safety issues that may arise,” said Clymer Cease, AIA, PBC+L’s principal-in-charge for this project.

For more information on the future Critical Pubic Safety Center go to www.raleighnc.gov, scroll down to “News” then click on “Critical Public Safety Center Moves Forward.”

For more information on PBC+L, visit www.pbclarchitecture.com.

PBC+L Completes WCU’s Health & Human Sciences Building

The first building on the university’s new Millennial Campus.

September 10, 2012 (Asheville, NC) – Pearce Brinkley Cease + Lee (PBC+L), an award-winning architectural firm with offices in Asheville and Raleigh, NC, has completed Western Carolina University’s Health and Human Sciences Building, the first building on WCU’s new 344-acre Millennial Campus.

The 160,000-square-foot building includes classrooms, research and teaching labs, offices, and light food service. Ample meeting space on all floors, both formal and informal, encourages student and faculty interaction, small and large group study, and cross-disciplinary learning.

A three-level central atrium organizes the interior and contains required stairs and elevators. Offices serving the numerous schools housed within the building are integrated throughout, rather than segregated by department. The traditional library is replaced with a “Collaborative Center,” which features printed and electronic periodicals, ports for web-based research, a help desk, and private meeting rooms where students gather to create and rehearse presentations.

A community-university partnership, the Health and Human Sciences Building offers an inter-departmental community clinic staffed by WCU student-faculty teams. The clinic’s specialized health and rehabilitation services include a rehab pool in which students develop aquatic therapy skills. Technological features include a video production studio, extensive video conferencing equipment, and telemedicine capabilities so that procedures performed anywhere in the world can be viewed in real time in high definition, and vice versa. Telemedicine equipment also allows faculty members to view live video feeds of patient-student interactions and to host off-site guest speakers.

PBC+L has designed the Health and Human Sciences Building, WCU’s first LEED-certified project, for LEED Silver certification. The building shape evolved from the site’s contours, helping to minimize environmental impact. Sustainability features include complex daylighting strategies, storm water management, a 20,000-square-foot roof garden, enhanced insulation, and optimal solar orientation.

The PBC+L Asheville design team includes Chad Roberson, AIA, LEED AP; project architect Sara Melanson, AIA, LEED AP; and Joel Helms, AIA, LEED AP. The design for the Health & Human Sciences Building received a 2008 AIA Asheville Honor Award.

For more information, go to http://www.wcu.edu/26135.asp.

For more information on Pearce Brinkley Cease + Lee, visit www.pbclarchitecture.com.

 

ENR SOUTHEAST: “Digital Tools Help Maintain Library’s Swift Pace”

9/10/2012

By Scott Judy

North Carolina State University’s high-tech library project, intended to transform collaborative learning, is itself educating its builders on the positive power that information technology has on design and construction. The team creating the $95.2-million NCSU James B. Hunt Jr. Library project in Raleigh met challenges inside and out—from difficulties with the customized curtain wall to a mechanical system rarely used in the Southeast.

The library was designed in a modern style, reflecting its high-tech interiors, as well as the recent development of the school’s Centennial Campus.

Collaboration, coupled with a raft of information technology tools, has enabled the team to guide the project toward a happy ending. The 220,000-sq-ft, four-story library is on target for both schedule and budget, and set for a grand opening in January. And that is despite the bankruptcy earlier this year of Trainor Glass—the curtain wall contractor responsible for the building’s signature and nonregular element—and the need to correct a metal deck deflection problem.

The Hunt library is more like a house of technology than a house of books. With the library’s nearly 2 million volumes stowed away in the basement—where a volume can be delivered to a reader in minutes via an automated book-delivery system—more than 100 group study rooms take the place of shelves. Massive video walls, collectively made up of hundreds of 1-ft-sq cubes, abound throughout. Digital connection points are ubiquitous. Plugging in, not browsing, will be the norm.

In the Beginning

In September 2008, the university hired the New York office of architect Snøhetta, along with Pearce Brinkley Cease + Lee of Raleigh as executive architect, to design the library for its still-evolving Centennial Campus… READ MORE…

ARCHITECTS+ARTISANS: “In Raleigh, Looking To The Long Term”

By Mike Welton

The best thing about working with the state of North Carolina, Raleigh-based architect Clymer Cease says, is that the client takes the long view.

“They make decisions that might be more costly in the short term, but the total cost is lower,” he says.

He cites the new Green Square parking deck, a cast-in-place concrete structure at the intersection of Edenton and McDowell Streets in downtown Raleigh, as an example.

READ MORE…

INHABITAT.com: “Green Square Parking Deck is a Solar-Powered Garage to Leave Your Car in Raleigh”

8/22/12

By Bridgett Meinhold

Parking garages are a necessary evil, but you can make the best of them by topping them with solar panels to generate electricity to feed back into the grid. The Green Square Parking Deck in Raleigh, North Carolina is part of a larger sustainable urban renewal project that includes the construction of the Nature Research Center and new offices for the Department of Environment and Natural Resources. Designed by local firm Pearce Brinkley Cease + Lee, the parking garage provides parking for visitors and employees in the area. The parking garage features a number of eco-friendly features to compliment the LEED-designed Green Square Complexin downtown Raleigh. READ MORE…

ARCHDAILY: “Green Square Parking Deck / Pearce Brinkley Cease + Lee”

August 22, 2012

The Green Square Parking Deck is a nine-level parking structure that is an integral part of the redevelopment of a full city block in the downtown government complex of Raleigh, NC. The development includes the parking deck, a museum, and an office building. The deck was designed to accommodate 900 parking spaces for visitors and employees of the State of North Carolina.

Urbanistically, the parking deck is positioned to reinforce the street edges and to comply with the City of Raleigh’s “Livable Streets” initiative. The parking deck is conceived as a concrete frame wrapped in an enclosure screen of vertical fins. These fins, or solar blades, allow air and light to penetrate the deck, while also offering a dynamic façade to pedestrians and passengers in passing vehicles. The fins are thought of as a curtain, in some cases being pulled back where openings are desired. READ MORE…